Izhodišče in cilji terapevtskega dela

IZHODIŠČE:

 

Terapevtsko delo poteka po relacijskem družinskem modelu terapije, ki ga je v Sloveniji razvil dddr. Christian Gostečnik in je priznan tudi s strani AAMFT(American Association for Marriage and Family Therapy - www.aamft.org), na 5. slovenskem forumu inovacij (2010, JAPTI) pa je dobil nagrado za inovativnost. Posameznika, par ali družino obravnavamo v prepletenosti odnosov celotnega družinskega sistema, ki nezavedno pogojuje vzorce našega vedenja, razmišljanja in čustvovanja ter se odražajo tudi na telesni ravni. S terapijo vplivamo na globinsko preoblikovanje teh vzorcev in jih nadomeščamo z učinkovitejšimi oblikami funkcioniranja.

 

Relacijska terapija pomeni, da proučujemo relacije oz. odnose. Pomembne so tri vrste odnosov: odnos med staršema kot med zakoncema/partnerjema, odnos vsakega od staršev do vsakega otroka (mama-prvi otrok, mama-drugi otrok, oče-prvi otrok, oče-drugi otrok…) ter odnos vsakega od staršev do samega sebe (odnos mame do sebe kot ženske, odnos očeta do sebe kot moškega). Na podlagi vseh teh odnosov si posameznik v teku otroštva in mladosti oblikuje samopodobo, dobi pa tudi modele kako biti moški ali ženska oz. kakšni so modeli odnosov med moškim in žensko, kakšen odnos imeti do sebe ipd. Ob odraščanju v družini pa dobi tudi model odnosov starševstva, ki ga lahko pri svojih otrocih ponavlja ali pa gre v drugo skrajnost.

 

Družinska terapija pomeni, da skušamo proučiti odnose v več generacijah družinskega sistema, torej sedanje odnose v sedanji - novi družini (ali partnerstvu oz. v odraslosti posameznika), odnose v primarni družini (torej, ko smo bili otrok ob starših in bratih in sestrah) in morda še odnose v generaciji starih staršev. Pogosto prepoznavamo določene vzorce vedenj, prepričanj in čutenj, ki se prenašajo medgeneracijsko.

 

CILJI terapevtskih srečanj so: ozaveščanje in preoblikovanje nezavednih, pogosto togih vzorcev odnosov (prenesenih preko razumskih prepričanj, čutenj in ravnanj več generacij), uvid v delovanje družinskega sistema in možnost za spremembo (= vplivanje na svoje življenje), večja senzitivnost za prepoznavanje in ustrezno izražanje čutenj oz. ustreznejša regulacija afektov, še boljše zavedanje svojega telesa in njegovih sporočil, večja funkcionalnost, izkušnja varnega in spoštljivega odnosa, kar omogoči spremembo pri vzpostavljanju varnejše navezanosti tudi v drugih odnosih, prevzemanje nadzora in odgovornosti za svoje življenje ter izboljšanje samopodobe in dvig samozavesti.

 

novoupanje logo

INDIVIDUALNE, ZAKONSKE IN DRUŽINSKE TERAPIJE IN IZOBRAŽEVANJE
Telefon: 030/235 117
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Prostori: Goriška cesta 17, Ajdovščina

#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }